2x kb. 35 cm pizza lesz belőle
A tésztához
A dagasztáshoz és sütéshez
Bármekkora mennyiségben készíthető, értelem szerint, az arány a fontos, legalábbis nekem ez jött be!
Úgy álltam neki, mint a kenyérnek, tehát kimértem és leszitáltam a lisztet a keverő tálba, hozzá mértem a vizet és összekevertem a dagasztókarral, hogy keveredjen el a liszt a vízzel, ez kb. 2 perc volt a géppel.
Hagytam pihenni a tálban kb. 30 percet letakarva, hogy ne száradjon ki a tészta felülete.
A 30 perc leteltével kiszabadítva a bugyolálásból a tésztámat, hozzá mértem Kálmánt és további percekig, kb. 3-4 percig “dagasztottam”, majd, hozzáadtam a sót és további 2-3 percig hajtott a gép helyettem, szépen nyúlt és terült is a tészta, ahogy kell neki..
Nekem egy Bosch profimixx 46 gépem van még az őskorból, de nagyon prímán működik, ez csodásan kidolgozza a kisebb mennyiséget is, sőt!! Az új robotgép kálváriáról sztem majd még később írok egy bejegyzést, megér egy-két keresetlen szót, kíméletlen leszek, ez már biztos.. 😉
(A tésztám lágy volt, kicsit lágyabbra hagytam, mint a kenyérnél tanultuk Szabinál, de ez víz mennyiségében kb. 1 ek extra mennyiséget jelent csak, érzésre adagoltam a liszthez a vizet és mindig kevesebbet adok hozzá, mert pótolni könnyebb, mint a liszt-víz-liszt-víz, bassz.. megint liszt őrületbe belefogni, aminek sosem lesz vége!! 🙂
A kidagasztott tésztámat áttettem egy vékonyan kiolajozott kelesztő tálba, (lényeges, hogy ne száradjon ki, ezért legyen teteje a tálnak, vagy le tudjuk fedni tányérral, folpack-kal is, de én nem szeretek pazarolni, ezért a fedett tálat részesítem előnyben..) és kerestem neki egy langyos helyet a konyhában. Félretettem 2,5 órára, majd a szirom hajtogatással meghajtottam és félretettem további kb. 1 órára.
Sztem hajtogatás nélkül is jó lehet, én most így csináltam, mert így volt kedvem és meg is lett az eredmény, jöttek a légbubik, szóval megérte..
Az 1 óra letelte előtt fél órával kirámoltam a sütőből, minden nem odavalót, betettem a követ a középen lévő rácsra és bekapcsoltam a sütőt légkeveréssel 250 fokra.
(kb. 30 perc, mire felmelegszik 250 fokra a sütőm, így nem veszítek időt és nem kel túl a tészta sem, ha a sütésre már meleg a sütő!!)
Az 1 óra után elővettem a tésztámat és lefeleztem, ugyanis ez dupla adag, de ha szereted vastagon a tésztát, sztem egybe is kisüthető, én 2-be szedtem. Az egyiket betettem egy ikeás fedeles üvegtálban a hűtőbe, – holnap kiderül, milyen lesz a következő adag kb. 18 óra pihentetés után, de sztem a mainál jobb, pedig ez sem kutya!! 🙂
UPDATE!! nem meglepő módon, a tésztának jót tesz a 12-18 órás pihenő a hidegben, még omlósabb és ropogósabb lett a tészta másnap lesütve, mint a “frissen” készült, innentől kezdve így csinálom, ha van rá időm!!
A másik felét a kezemben kinyújtottam, úgy, hogy hagytam a súlyánál fogva, hogy megnyúljon és rátettem az előzőleg csak a közepén kiolajozott kerek tepsire –a szélét nem olajoztam, hogy ne csússzon vissza könnyen a tészta-.
Picit küzdöttem a tésztával, de tényleg csak 1-2 percet, végül én nyertem, ott maradt közel a széléhez.. A széleit vastagabbra hagytam, hogy legyen pereme, így szeretjük, plusz tojást is ütöttem rá, így az bent tartja a nyers tojást, nem folyik le a sütőbe, jó esetben, amit rettenet kikaparni!!
Rákentem egy-két kanál üveges bolognai szószt, így azt most külön nem fűszereztem be.
Lehet rá tenni sajtot, én nem tettem és nem is hiányzott, alapnak mehet tejfölös cucc, pl. szardíniával és kukoricával isteni a tejfölös alap, de bármilyen más micsodával is fogyasztható a tészta, ahogy tetszik..
Betettem a sütőbe, indulhat a buli!! Ez volt az első kövön sütésem és nem az utolsó..
Rátettem a megpakolt tepsit a felmelegedett kőre, hagytam 250 fokon a sütő hőjét, de levettem a légkeverést -ez fontos, különben felülről szénné ég, mire alulról is megsül!!-
És vártam és néztem és vártam..
Az első beavatkozásom kb. 8-10 percnél volt, akkor rátettem a légkeverést és teljesen kikapcsoltam a sütőt és kb. 4-5 percet sütöttem még.
Minden sütő más és más, ezért ne vessétek rám a sütőkövet, ha nálatok mást produkál a rendszer, lécci!!
És el is készült. Kivettem egy sütőlapát segítségével egy deszkára és még forrón rászórtam a megmosott madársalátát, –mehet rá rukkola, spenót, mángold is, nekem ez volt itthon, de el is hagyható..
Pizzavágóval felszeleteltem és 3 perc múlva ehettük is, mivel vékony a tésztája gyorsan kihűlik. 🙂
Ha nem szereted a teljesen megsült tojást, akkor üsd rá félúton, sztem úgy éppen még folyós maradhat..
Egészségünkre!
Légbuborékokban gazdag pizza szeleteket!!