Így neveld a kovászodat – a hűtőzés

Még mindig akadnak kérdések, bizonytalanságok a hűtőztetéssel (hűtőben pihentetéssel) kapcsolatban hm, majdnem olyan, mint a “dubajozás”, csak ez pont az ellentéte, nem? bár erről nincsen saját tapasztalatom, de se party, se meleg, ..?? 😀



Tudom, annyi minden van a kovászkodással kapcsolatban, amire figyelni kell, hogy igenis idő, mire összeáll a kép, végre megértettem az etetés lépéseit, miértjeit, gondoltam szusszanok egyet és félre teszem Kálmánomat, erre egy újabb kérdésekkel teli téma érkezik: a hűtőztetés, gyorsan rakjunk rendet a fejekben, aztán lehet menni pihenni..

Vannak pontok, amik már korábbi írásomban felmerültek, de a témáját tekintve 1 csokorba gyűjtöttem őket most ide.

Szóval Kálmánka sajátos igényei a hűtőzéssel még sarkosabbak, mint előtte.

1/ Miért van szükség hűtőztetésre és mire is jó ez??

Van, aki arra esküszik, hogy akkor a legjobb a kovászunknak, amikor szabadon, a pulton, szobahőn tartjuk, egyébként én is ezt tapasztalom. Igen ám, de ez azt szüli, hogy napi 2x etetni szükséges.

Így nyerhetsz néhány napot, amit magadra szánhatsz -vagy a családodra, gyerekeidre, kutyádra, szoba növényeidre, egyéb hobbijaidra-, de hamar döntsd el, mert Kálmánunk igaz így kevésbé fürge, mint a pulton, de mire megtalálod a megfelelő elfoglaltságot Kálmánunk újra színre lép, szóval légy éber!!

2/ Hogyan kell behűsöltetni Kálmánkát?

A pulton lévő Kálmánodat előállításban részesíted, komolyak a szándékaid, így tudod, hogy nem ezzel teszed neki a legjobbat, de most ezt tudod kihozni a szituból, ha a létfenntartás a tét, neked meg menned kell, felügyeletet nem találtál, így marad a hűtő, majd feldolgozza – kénytelen, mint a lisztet-

Az alábbiak szerint javaslom, hogy eljárj, nekem ez vált be:

Ha ismered Kálmánod minden szisszenését, nyert ügyed van, ha nem, akkor itt az ideje, hogy jobban megismerkedjetek egymással, ugyanis azt az állapotot keressük a hűtőbe rakás előtt, ahol kb. félúton jár a folyamat, már belindultak a légbuborékok, és elkezdett emelkedni a Kálmán állomány..de még nincsen a teljesítőképessége csúcsán, akkor már nem tesszük el, mert onnan már csak a lejtő marad és az etetés!!

Mivel Kálmánom a triplájára is megdagad, így etetés után 1,5-2 órával nálam már duplázik, ilyenkor szoktam hűtőbe tenni. Ha ezt lekésem, sosem teszem már be, akkor a kövi etetésig várok, mert éheztetve NEM tesszük el, nem hagyjuk magára!!

3/ Oké, már a hűtőben, mit kell tennem ezután, azt hogyan és hány napig??

Nehogy azt hidd, ha elteszed a hűtőbe Kálmánodat, nem lesz dolgod vele, sajna lesz:

Nálam 3-5 naponta kell, hogy adjak neki enni, de jártam már úgy is, hogy lecsúsztam az extázisról néhány órával/fél nappal mondjuk. Ilyenkor no para, kivettem a pultra magához térni, miután csalódottan ocsúdtam, aztán az élet zajlik tovább, de tényleg!! Feléledt a drága Kálmán barátom.

4/ Hűsről behoznám Kálmánkát, (sütnék vele, vagy etetni kell) mit kezdjek vele és mikor?

Ha úgy döntesz, hogy használnál Kálmánkából, vagy Kálmánka dönt úgy hogy megéhezett, eljött az idő a felmelegedésre, tégy az alábbiak szerint:

Jártam már úgy, hogy 4-5 óra után eszméltem Kálmánkára, de megbocsátott és etetés után minden ment tovább..

5/ Hogyan kell jól etetni hűtőzéskor Kálmánkát?

Mára ennyi jutott eszembe a hűtős kérdésről, ha kérdésetek van, vagy van saját tapasztalásotok a saját Kálmánotokkal, feltétlenül írjatok!!

Tudjátok! Légbuborékokban gazdagot!! 🙂 Rami

Tovább a blogra »