Rami konyhája

Így neveld a kovászodat 5+1 tipp

Merem azt feltételezni, hogy sokatokban felmerültek már az alábbi kérdések, de a felsorolásból legalább egy biztosan, ha neveltél már kovászt, el tudod képzelni, hogy mégis mikre gondolok..?!?

Nekem a kovásznevelés első heteiben folyamatos fejtörést okoztak a következő pontok, így ezeket gyorsan meg is osztom veletek, hátha másnak is segítség lesz, hogy magabiztosabbnak érezze magát az újdonsült szülői szerepben. Nem is vitás, egy kovász az egy új családtag, először én sem hittem el, de tényleg az!! 🙂 Hozzánk április elején toppant be váratlanul Kálmánka, közel annyi figyelmet igényelt eleinte, mint egy gyerek. Szem előtt kell tartani a sajátos igényeit, ami gyakran változhat hangulattól és időjárástól függően.

A legsürgetőbb, élet-halál kérdések, – de tényleg-

1/ Mikor számít aktívnak a kovász, mikor használhatom??

Etetés után, attól függően, hogy nálad mennyire durrant be Kálmánka. Nálam ez  a legtöbbször 6 óra, de van, hogy 8 óra is eltelik, még nem teljesen vágom én sem, hogy mikor mitől függ, de nem állandó, eddig ezt tapasztaltam.

2/ Hűsre tenném Kálmánkát, hogyan kell hűtőbe eltenni?

Kezdjük -majdnem- az elején. Ha a pulton lévő Kálmánodat szeretnéd hűsre tenni -mondjuk megharagudtál rá vagy csak nem akarsz most annyi figyelmet szentelni neki, mert jobb dolgot is találtál magadnak, mint napi 2x etetgetni, vagy spúrkodnál egy kis liszttel-, az alábbiak szerint javaslom, hogy eljárj, nekem ez vált be:

  • etetéskor adj neki, amit és amennyit megkíván, szokott módon etesd meg
  • majd a tetővel, az alig lezárt befőttesüvegben -a szokott módon gumival megjelölve- tedd félre a szokott helyre pl. a konyhapultra várni a sorát
  • a gumihoz képest figyeld, hogy induljon be a kovászparty (ehhez a folyamathoz nem árt képben lenni, mennyi erő van már Kálmánunkban, hányszorosára szokott emelkedni? 2x vagy 3x-ára??) lehet 1-2-3 óra is

Ha tudod a választ sima ügy, ha nem, akkor skandináv lottó, ugyanis azt a szintet kellene elérni a hűtőzés előtt, ahol kb. félúton jár, de mindenesetre már elindult a partybusz..

  • ha beindultak a buborékok Kálmánkában, akkor lehet teljesen rácsavarva betenni a hűtőbe, olyan helyre, ahol nem fagy meg, azt nem szereti

Nehogy azt hidd, ha elteszed a hűtőbe, nem lesz dolgod vele, de lesz, mégpedig:

  • nézegetned kell, ugyanis hűtőzés alatt, nem állnak le a folyamatok, csak lelassulnak,
  • így a napi 2x etetést megússzuk, de azt nem, ha életerős Kálmánt nevelünk, hogy szemmel tartsuk, és tettre készen várjuk, mikor sírja el magát kajáért..

3/ Hűsről behoznám Kálmánkát, mit kezdjek vele és mikor?

Ha úgy döntesz, hogy használnál Kálmánkából, vagy Kálmánka dönt úgy hogy megéhezett, eljött az idő a melegedésre, tégy az alábbiak szerint:

  • Vedd ki az üveget, akarom mondani Kálmánkát és tedd a szokott helyre, vagy ahova akarod, nekem a szokott hely vált be -ez a konyhapult-
  • Én várok vele néhány órát, ez is változó, én megvárom, hogy átmelegedjen az üveg, kiengedjen Kálmánka minden idegsejtje, volt már, hogy 4-5 óra után jutott eszembe, mert bocsi, de megfeledkeztem rólaD, semmi gond, megbocsátott és etetés után minden ment tovább..


4/ Biztosan jól etetem, mi a megfelelő etetési mennyiség Kálmánka számára?


Kálmánka súlya nálunk változó, attól függően, mikor milyen viszonyban vagyunk egymással.

  • sima hétköznapokon 30 g Kálmánhoz mérem a hozzávalókat /30 g liszt+22 g víz/
  • feletetéskor a recept szerint járok el, megnövelve a mennyiségeket
  • van, hogy erősíteni szeretném Kálmánkát, mert gyengélkedőre küldtem, akkor is 30 g-ot veszek alapnak, csak ilyenkor több lisztet és vizet adok hozzá, így másnapra mindjárt több Kálmánom lesz -ilyenkor szokott nagy örömmel elköltözni más családokhoz-

5/ Mi a frászkarikát kezdjek a kieső Kálmánokkal???


Eddig egy kisebb seregnyi dolgot kreáltam már belőle, többek között:

  • pogácsát
  • palacsintát
  • szezámmagos- zöld pestós grissinit
  • pizzát
  • lángost

+1 Mi van?? Vannak kieső Kálmánok????

Bezony, vannak, ezt már az első alkalommal megtapasztjuk mi Kálmánka tulajdonosok, ugyanis, ha mindig megadnánk az egységnyi Kálmánnak a jussát -azaz egységnyi kovászhoz egységnyi lisz+víz- egész hamar hordónyi mennyiséget pátyolgathatnánk,  de nem bolondultunk meg, különben sincsen annyi liszt egy háztartásban, vagy várjunk csak..??

Számomra nagy tanítás ez a kovásznevelde, mert vagy gyakorlom az elengedést napi szinten 2x is, vagy minden áldott nap csinálok magamnak elfoglaltságot a konyhában, ami elég muris lehet, egy ideig bírtam a kreativitást, mikor mit kezdjek a maradékkal, újabban már egyre többször a klotyóban végzi a Kálmán-klán egyik sarja.. bocs, szar ügy, ez van..

Még számtalan, megannyi kérdés láthat napvilágot, ezek sztem tényleg csak a legsürgetőbbek, amikkel jómagam is szembesültem. Ha kérdésetek van, keressetek, hátha szívesen válaszolok. 🙂

Szép tavaszi/nyárelő napokat, Rami    

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!