Rami konyhája

Így neveld a kovászodat – a hűtőzés

Még mindig akadnak kérdések, bizonytalanságok a hűtőztetéssel (hűtőben pihentetéssel) kapcsolatban hm, majdnem olyan, mint a “dubajozás”, csak ez pont az ellentéte, nem? bár erről nincsen saját tapasztalatom, de se party, se meleg, ..?? 😀


Tudom, annyi minden van a kovászkodással kapcsolatban, amire figyelni kell, hogy igenis idő, mire összeáll a kép, végre megértettem az etetés lépéseit, miértjeit, gondoltam szusszanok egyet és félre teszem Kálmánomat, erre egy újabb kérdésekkel teli téma érkezik: a hűtőztetés, gyorsan rakjunk rendet a fejekben, aztán lehet menni pihenni..

Vannak pontok, amik már korábbi írásomban felmerültek, de a témáját tekintve 1 csokorba gyűjtöttem őket most ide.

Szóval Kálmánka sajátos igényei a hűtőzéssel még sarkosabbak, mint előtte.

1/ Miért van szükség hűtőztetésre és mire is jó ez??

 

  • ha szeretnél kis nyugalmat magad körül
  • megúsznád a napi 2x etetést -egy időre- 
  • néhány napig kinyújtóztatnád a lábadat a 2 etetés között, 

Van, aki arra esküszik, hogy akkor a legjobb a kovászunknak, amikor szabadon, a pulton, szobahőn tartjuk, egyébként én is ezt tapasztalom. Igen ám, de ez azt szüli, hogy napi 2x etetni szükséges.

Így nyerhetsz néhány napot, amit magadra szánhatsz -vagy a családodra, gyerekeidre, kutyádra, szoba növényeidre, egyéb hobbijaidra-, de hamar döntsd el, mert Kálmánunk igaz így kevésbé fürge, mint a pulton, de mire megtalálod a megfelelő elfoglaltságot Kálmánunk újra színre lép, szóval légy éber!!

 

2/ Hogyan kell behűsöltetni Kálmánkát?

A pulton lévő Kálmánodat előállításban részesíted, komolyak a szándékaid, így tudod, hogy nem ezzel teszed neki a legjobbat, de most ezt tudod kihozni a szituból, ha a létfenntartás a tét, neked meg menned kell, felügyeletet nem találtál, így marad a hűtő, majd feldolgozza – kénytelen, mint a lisztet-

Az alábbiak szerint javaslom, hogy eljárj, nekem ez vált be:

  • a szokott módon etesd meg
  • majd a tetővel, az alig lezárt befőttesüvegben -a szokott módon gumival megjelölve- tedd félre a szokott helyre pl. a konyhapultra
  • a gumihoz képest figyeld, hogy induljon be a kovászparty (ehhez a folyamathoz nem árt képben lenni, mennyi erő van már Kálmánunkban, alapból hányszorosára szokott emelkedni nálad? 2x vagy 3x-ára??) 
  • ezt figyelembe véve az eltelt idő, lehet 1-2-3 óra is, mire az ideális köztes állapotot eléri

Ha ismered Kálmánod minden szisszenését, nyert ügyed van, ha nem, akkor itt az ideje, hogy jobban megismerkedjetek egymással, ugyanis azt az állapotot keressük a hűtőbe rakás előtt, ahol kb. félúton jár a folyamat, már belindultak a légbuborékok, és elkezdett emelkedni a Kálmán állomány..de még nincsen a teljesítőképessége csúcsán, akkor már nem tesszük el, mert onnan már csak a lejtő marad és az etetés!!

  • ha beindultak a buborékok Kálmánkában, akkor lehet teljesen rácsavarva betenni a hűtőbe, olyan helyre, ahol nem fagy meg, azt nem szereti

Mivel Kálmánom a triplájára is megdagad, így etetés után 1,5-2 órával nálam már duplázik, ilyenkor szoktam hűtőbe tenni. Ha ezt lekésem, sosem teszem már be, akkor a kövi etetésig várok, mert éheztetve NEM tesszük el, nem hagyjuk magára!!

 

 

3/ Oké, már a hűtőben, mit kell tennem ezután, azt hogyan és hány napig??

Nehogy azt hidd, ha elteszed a hűtőbe Kálmánodat, nem lesz dolgod vele, sajna lesz:

    • nézegetni kell, ugyanis hűtőzés alatt, nem állnak le a folyamatok, csak lelassulnak
    • így a napi 2x etetést megússzuk, de azt nem, ha életerős Kálmánt nevelünk,  szemmel kell tartsuk, hogy mikor éri el a hűtőben a maximumát
    • az idő, hogy elérje a csúcsot, változó, attól függően, tapasztaltam/olvastam: kinek milyen erős a kovásza

Nálam 3-5 naponta kell, hogy adjak neki enni, de jártam már úgy is, hogy lecsúsztam az extázisról néhány órával/fél nappal mondjuk. Ilyenkor no para, kivettem a pultra magához térni, miután csalódottan ocsúdtam, aztán az élet zajlik tovább, de tényleg!! Feléledt a drága Kálmán barátom.

4/ Hűsről behoznám Kálmánkát, (sütnék vele, vagy etetni kell) mit kezdjek vele és mikor?

Ha úgy döntesz, hogy használnál Kálmánkából, vagy Kálmánka dönt úgy hogy megéhezett, eljött az idő a felmelegedésre, tégy az alábbiak szerint:

  • vedd ki az üveget és tedd a szokott helyre, vagy ahova akarod (radiátor és egyéb közvetlen hő ne érje!!), nekem a szokott hely vált be -ez a konyhapult-
  • én várok vele néhány órát, ez is változó, megvárom, hogy átmelegedjen az üveg, kiengedjen Kálmánka minden idegsejtje

Jártam már úgy, hogy 4-5 óra után eszméltem Kálmánkára, de megbocsátott és etetés után minden ment tovább..

5/ Hogyan kell jól etetni hűtőzéskor Kálmánkát?
  • a sima hétköznapokhoz képest nálam semmi nem változik, mert én eleve így etetek:
  • 30 g Kálmánhoz mérem a hozzávalókat: 30 g liszt + 22 g víz (a liszt 80%-a)

    Most azt hihetitek, hogy nem tudok számolni, néha bakot lövök, elismerem, de ez az eltérés direkt van!! Eddig legalábbis temperáltam az üveget etetéskor, és a benne maradó extra vizet számoltam le belőle, nagyjából ennyivel kevesebb vizet használok, ha temperálok, mert én azt szeretem, ha keményebb kötésű Kálmánom.
  • a lényeg, a hűtőztetéshez eleve a 80%-os hidratáltságot ajánljanak, nekem a pulton is ez jött be, ennyi..

Mára ennyi jutott eszembe a hűtős kérdésről, ha kérdésetek van, vagy van saját tapasztalásotok a saját Kálmánotokkal, feltétlenül írjatok!!

 

Tudjátok! Légbuborékokban gazdagot!! 🙂 Rami

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!