Rami konyhája

Így neveld a kovászodat – az alapok

Folytatódjon a kovász hadjárat. Megannyi kérdés várat még tisztázásra benned a kovászoddal kapcsolatban?!? Jó helyen jársz!

Előző bejegyzésemben szerintem a legfontosabb kérdéseket átvettem, de még mindig emlékszem a saját kezdeti nehézségeimre, és a mai napig elmondom mindenkinek, aki tőlem származóan jut családtaghoz a következőket:

Nem teljesen élet-halál kérdések ezek, de majdnem és jobb képbe kerülni, ha hosszú távú kapcsolatot keresel a kovászoddal

1/ Mit eszik Kálmán a kovászom?

A kovász liszt és víz keveréke, nem több. Nincsen benne se cukor, se élesztő, ezt már mindenki megtanulta az elmúlt hetekben, de néha még fel-fel szisszennek mások, hogy de biza van benne, nem nincsen LISZT+VÍZ keveréke pont

Nálam a jó kovász fél adag fehér és fél adag rostos lisztet abrakol, hol teljes kiőrlésű búzalisztet, hol grahamot, mikor mit kapok az üzletekben, mivel nem vagyok egy nagy liszt felvásárló békeidőkben sem..

Én azt tapasztaltam meg Kálmánomban, hogy pusztán a fehér liszttől hisztizik, nem terjedelmesedik, sőt nem is lesz szép az állaga sem, mint ahogyan az elvárható  lenne tőle. Szóval néhány napos próba után én szépen átneveltem fél adagos beosztásra, ebben kiegyeztünk mindketten.

2/ Milyen arányban eszik egy jámbor napon Kálmán?

Mint azt korábban már bevallottam, hogy Kálmánunk súlya nálunk változó, így adnék némi támpontot erre vonatkozóan, hogyan történhetett ez meg a mi családunkban. Míg vannak, akik az 50 g-os adagra esküsznek, nekem a 30 g vált be. Ennyi kimért Kálmánhoz mérem a többit, tudod, liszt+víz.

  • mivel Kálmánunk hangulatfüggő, így egy mezei napon a 30 g Kálmánhoz mérem a hozzávalókat: 15 g fehér és 15 g tk liszt + 22 g víz
  • ha pocsék volt az éjszakája Kálmánnak (feltűnt, hogy nem becézgetem..??), minden tőlem telhetőt megteszek neki, persze édesem, legyen jó neked!! Ilyenkor szoktam extra lisztet és vizet mérni hozzá. Ezt híjják erősítésnek, ha jól tudom.

3/ Milyen arányban állnak a liszt és víz egymással Kálmánban?
  • egységnyi Kálmánhoz 
  • egységnyi lisztet adok -fele fehér+fele tk-
  • nekem az vált be, ha a víz a liszt 80%-a

Van, hogy kimérem a lisztet, nullázom a mérleget és utánamérem a vizet is, de most már legtöbbször csak szemre lapátolom a lisztet sokszor és mivel eddig már vagy 160x kikevertem a tökéletes állagot, így nem jelent gondot, hogy megoldjam a saccolást, kiszámoltam bakker, mivel már vagy 11,5 hete kovászolok 🙂

4/ Milyen a jó színű/szagú/állagú/formájú Kálmán?
    • Kálmánunk üde színe a hozzá lapátolt liszttől is függ, de általánosságban elmondható, hogy természetes, “tészta színű”-nek kell lennie -amennyiben van ilyen fogalom 🙂
    • egy egészséges Kálmán friss, enyhén gyümölcsös illattal burkolja körbe magát
    • állagra én középesen szeretem, így a 80%-os hidratáltsággal bejövős
      Nem nyúlós, nem vizes a teteje, bár ez utóbbit le lehet róla önteni, én sosem tapasztaltam eddig..

    • érett állapotában szépen szálasodik, hasonló a kinézete a mikroszkópikus nézetű rosthoz, ha finoman belekanalazol, térhálós kell legyen

Kálmánunk jól fejlett, egészséges állapotában szép szálkás és duzzad az erőtől.

 

5/ Milyen a nem jó szagú/állagú/formájú Kálmán?

A fentiektől eltérő állag, szín és szag esetén sajnos felül kell vizsgálni a sorsát.

  • ha pl. túl savanyú, ecetes, szúrós szagú
  • ha pl. befeketedik, de lehet zöldes-sárgás is, sajnos ki kell dobni, valószínű penészes, vagy más baktérium tenyészett ki rajta



És még sok más baja lehet, szerencsére ezekről én is csak olvastam..
Ha tudtok más állapotról, ami azt sugallja, hogy Kálmánunknak befellegzett, írjátok meg!! Előre is köszi!!

Nekem Kálmánnal eddig alig volt összeütközésem, állja a sarat, néha megfeledkezem róla, de sebaj, bírja a strapát helyettem is. Túl hosszú ideig mondjuk nem szereti, ha mellőzik – nem is értem-, de egy-egy nap diétát elnézett nekem, ha kimaradt a kaja.

 

Légbuborékokban gazdag napokat, Rami

 -persze csak az üvegben-

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!